Paljon on tullut erityisesti viime aikoina mietittyä, mitä aivan huipulle eteneminen vaatii jossakin lajissa. Tai minulle saavuttaa tavoitteeni soudussa.

Ensimmäiseksi asiaksi listalle on sijoittunut äärimmäinen motivaatio. Maailmassa on valtavan monta ihmistä, jotka ovat aidosti valmiita tekemään mitä tahansa saman asian eteen. Ja jos taustajoukot ovat järjestäytyneet saman tavoitteen puolesta jopa valtiojohtoa myöten. Lähtökohtaisesti asiaa pitää haluta enemmän kuin heistä kukaan. Kenen motivaatio riittää pisimpään näkemään suunnattomasti vaivaa ja sietämään epäinhimillisiä määriä väsymystä, kipua, pettymyksiä ja epävarmuutta. Venymään jopa tajuttomuutta lähestyvässä tilassa vielä vähän pidemmälle kuin muut. Ja kun tuo kasvoton joukko ”muut” ovat äärimmäisen valikoinut populaatio siinä asiassa maailman parhaita ja samaa asiaa eniten haluavia poikkeuksellisia yksilöitä.

Ja kuinka paljon motivaatiota vaatii päivästä ja vuodesta toiseen yhä haluta samaa asiaa vielä siitäkin motivaatioon vaikuttavasta keskeisestä seikasta huolimatta, että sekään ei välttämättä – jopa todennäköisesti – riitä. (Mun näkemyksen mukaan tämä pohdinta pitää olla itsensä kanssa käyty, mutta päätöksen jälkeen todennäköisyyslaskenta oman lottovoiton puolesta on voittoa tavoittelevalla urheilijalla ironisuudessaan 100%. Jos ei itse usko siihen mitä yrittää, niin sitä ei kukaan muu voi tehdä puolesta.)

Huolellisen harkinnan jälkeen koen, että tää on mun resursseista suurin. Ja oon valmis mittaamaan sen riittävyyden suhteessa kaikkiin samaa tavoitteleviin. Jotta saisin tuon motivaation arvon realisoiduksi, niin olen taustajoukkojen ja läheisten kanssa keskustellut todella isoistakin satsauksista urheiluun seuraavan kolmen tai seitsemän vuoden ajalle.

Motivaatio oli kohta 1. Tässä kohtaa haastan sut mukaan ajattelemaan: heitä kommentiksi (ainakin) yksi asia, minkä haluaisit varmistaa olevan kunnossa tai mikä voisi edistää onnistumista.

Monen silmissä olen jo viimeisten vuosien aikana laittanut kaiken peliin urheilun osalta. Mulle tähänastiset vuodet ovat osoitus, että tämä taso ja tapa tehdä asioita ei vielä riittänyt likimainkaan. Seuraavaksi korotetaan panoksia. Seuraavaksi laitetaan kaikki likoon.

Lue keskustelua aiheesta Facebook-päivityksessäni: Mitä huipulle eteneminen vaatii, Facebook.com/rowingfinn

Pohdintaa, mitä huipulle eteneminen vaatii.