Olin tänä keväänä maalis-toukokuun ajan Australiassa harjoitusleirillä. Olimme suunnitelleet tätä australialaisen tekniikkavalmentajani Ken Daveyn kanssa jo pitkään. Tähän asti olemme toteuttaneet vain etävalmennusta: olen kuvannut lähes kaikki soututreenini ja olemme analysoineet harjoituksia, jonka jälkeen olen aina saanut tehtävät ja tavoitteet seuraavaan harjoitukseen. Ajattelin myös, että jo vuosia maajoukkueleireille osallistumisen jälkeen olisi avartavaa päästä näkemään laji- ja valmennuskulttuuria myös muualla. Lisäksi valmistuminen lääkäriksi mahdollisti nyt myös pidemmän reissun.

Australiassa Kenin kanssa päivittäisvalmennuksen lisäksi sain valmennusta kaiken kaikkiaan kuudelta eri valmentajalta, joista muutamat maailman tunnettuja tai olympiakävijöitä. Näistä valmennuksista jäi voimakkaasti kokemus, etten ole yhtään yllättänyt, miksi heidän valmentamansa urheilijat ovat menestyneet niin hyvin. Opin niin paljon uutta tekniikasta, että sen kaiken käsittelemisestä ja harjoittelemisesta pääsee vielä nauttimaan pitkään.

Oheisella videolla on nähtävillä esimerkki leirin soutuvalmennuksesta: Decent Rowing mastering the rowing finish Facebook Valmentaja John Driesen on valmentanut Australian maajoukkuesoutajia toistuvasti Olympia- ja MM-kultamitaleihin.

Osallistuin reissussa myös kisoihin, joista tuliaisena kaksi (2) Australian mestaruuspronssimitalia ja neljä (4) mitalia Queenslandin osavaltion mastersien mestaruuskisoista.

 

Näyttökilpailut Suomessa ja tulevat kisat

Suomeen palatessani pääsin heti kilpailemaan Lappeenrannan Kanavasouduissa 28.-29.5.2022, joissa annoin tämän vuoden maajoukkuenäyttöjä päästäkseni MC-kilpailuihin. Soutu oli helppoa ja näyttö toi kerralla useita kisapaikkoja: MC2, MC3 ja PM.

MC2 ja Pohjoismaiden mestaruuskisat ovat samaan aikaan 17.-19.6.2022. Ensimmäistä kertaa urallani päädyin jättämään yhdet maajoukkuekisat väliin. Huolellisen tilanteen arvioimisen jälkeen otin kotikisojen PM-paikan vastaan MC2-paikan sijaan. Lisäksi osallistun MC3-kilpailuihin 8.-10.7.2022 Sveitsissä.

Kauden päätavoitteeni on EM- ja MM-kilpailuissa. Menestyäkseni tärkeissä kisoissa, ollakseni huippukunnossa kolmen kuukauden päästä ja pystyäkseni nousemaan seuraavalle tasolle, uskallan nyt ensimmäistä kertaa tehdä toisin kuin aina aiemmin ja priorisoida toimintaa sen sijaan, että tavoittelen kaikkia mahdollisia kisapaikkoja. Vaikka se vaatisikin pienen riskin ottamista arvokisojen näyttömahdollisuuksien suhteen. Tärkeimpiä perusteita päätökseen olivatkin muun muassa matkustamisen vähentäminen ja laadukkaaseen harjoitteluun panostaminen sekä myös osaltaan talous.