Pitkän ja menestyksekkään uran maailman huipulla tehnyt Joel Naukkarinen, 29, lopettaa sisäsoutu-uransa. Naukkarinen on saavuttanut sisäsoudussa 14 arvokisamitalia, joista tuorein on henkilökohtainen maailmanmestaruus Kanadassa helmikuun lopulla soudetuissa MM-kilpailuissa.

– Tuntui hienolta, kun kaulaan ripustettiin uran kymmenes MM-mitali avoimessa sarjassa. Etenkin, kun se oli viimein se puuttuva henkilökohtainen maailmanmestaruus. Olen harjoitellut sitä kohti vuosia ja 10 vuotta tehnyt tätä ammattimaisesti. Sen vuosikymmenen sisäsoutu on ollut isossa roolissa elämässäni.

Naukkarinen on hallinnut suomalaista sisäsoutua vuodesta 2015. Saavutuksiin lukeutuu noin 30 SM-mitalia sekä parikymmentä Suomen ennätystä eri ikäluokissa. Naukkarinen on rikkonut jokaisen historiallisen Suomen ennätyksen ja tehnyt kolme maailmanennätystä, joista yksi (100 km sisäsoutu) on edelleen voimassa. Tuoreessa MM-kisassa Naukkarinen kruunattiin maailman parhaaksi ja monipuolisimmaksi sisäsoutajaksi voittamalla sisäsoudun moniottelumaisen kilpailumuodon, Versa Challengen.

– Nyt jollain tavalla tuntuu, että tämä peli on pelattu maaliin. Seuraavaksi haluan keskittyä saavuttamaan pari unelmaa vesillä. Nyt on sen aika ja sitä aikaa ei ole hukattavaksi.

Naukkarinen on jo vuosia ilmoittanut tavoitteekseen olympiakultamitalin. Samalla hän on noussut jo kahdessa lajissa, sisä- ja coastal-soudussa maailman huipulle, arvokisamitalistiksi.

– Kolmas laji, jossa haluan nousta arvokisojen palkintopallille on ratasoutu. Tiedän mitä se vaatii ja olen valmis tekemään kaiken vaadittavan työn sen saavuttamiseksi.

Merkittävin ero sisä- ja coastal-soutuun tulee ratasoudussa harjoitusolosuhteiden, kaluston ja valmennuksen vaatimuksista.

– Ratasoutu vaatii huomattavasti enemmän resursseja myös taloudellisesti. Näissä kahdessa muussa lajissa olemme onnistuneet saavuttamaan huipputuloksia varsin pienellä budjetilla, mutta ratasoudussa se ei ole mahdollista. Toivon, että tiimiin löytyisi tukijoita mahdollistamaan kesäolympialaisten kultamitalin tavoittelun. He ovat avainasemassa unelman saavuttamisessa.

Arvokisamitalit

Sisäsoutu:
● 2018, MM-hopea, 2000m, Alexandria, Yhdysvallat
● 2019, EM-pronssi, 2000m, Kööpenhamina, Tanska
● 2019, EM-kulta, 200m, Kööpenhamina, Tanska
● 2020, EM-pronssi, 500m, Praha, Tšekin tasavalta
● 2020, MM-hopea, 500m, Pariisi, Ranska
● 2021, MM-kulta, joukkuekilpailu miehet, virtuaalikilpailu (Joel Naukkarinen, Toni Koski, Mika Viitakangas, Teemu Keljo)
● 2021, MM-pronssi, 500m, virtuaalikilpailu
● 2021, MM-hopea, tunnin soutu, virtuaalikilpailu
● 2021, MM-kulta, joukkuekilpailu sekari, virtuaalikilpailu (Joel Naukkarinen, Toni Koski, Sonja Peltola, Anni Keisanen)
● 2022, MM-kulta, joukkuekilpailu miehet, Hampuri, Saksa (Joel Naukkarinen, Joonas Kuivalainen, Martti Kirjola, Sam Zerlik)
● 2022, MM-kulta, joukkuekilpailu sekari, Hampuri, Saksa (Joel Naukkarinen, Joonas Kuivalainen, Sonja Peltola, Anni Keisanen)
● 2022, MM-pronssi, 2000m, Hampuri, Saksa
● 2023, EM-hopea, 2000m, Pariisi, Ranska
● 2023, MM-kulta, Versa Challenge, Toronto, Kanada

Coastal-soutu:
● 2022, MM-pronssi, Beach Sprint, Saundersfoot, Wales

World Rowing/Benedict Tufnell